Paling manis, ketika program dakwah secara jalanan diadakan sebelum ini berjaya menarik orang bukan Islam mengucapkan kalimah Syahadah.

Pengerusinya, Dr Zulkifli Khair berkata, seramai 50 ahli Hidayah Centre negeri yang dibahagikan kepada 10 kumpulan menjalankan program berkenaan untuk berkongsi mengenai agama ini dengan orang bukan Islam.

Menurutnya, program berkenaan bermula dengan acara selawat di Masjid Taman Impian Emas sempena kelahiran Nabi Muhammad dan kemudiannya aktiviti dakwah dibuat di jalanan sekitar bandaraya ini.

“Sempena Maulidur Rasul, kita menghidupkan sunnah Nabi Muhammad dengan berselawat dan kemudiannya menjalankan aktiviti dakwah. Bagaimanapun pendekatan dibuat dalam MSD lebih santai untuk mendekati penganut agama lain.

“Ia dijalankan bertujuan meningkatkan keharmonian dan sifat saling menghormati antara masyarakat majmuk di negara ini sekali gus menyingkirkan salah faham terhadap Islam.

“Kita juga menggunakan istilah perkongsian kerana adakala istilah dakwah sering disalah anggap, selain menimbulkan kegusaran kalangan penganut agama lain. Justeru pendekatan santai dan turun di jalanan lebih mudah untuk kita berdakwah,” katanya.

Antara peserta yang terlibat pada program Mega Street Dakwah sempena Maulidur Rasul anjuran Hidayah Centre Johor
Antara peserta yang terlibat pada program Mega Street Dakwah sempena Maulidur Rasul anjuran
Hidayah Centre Johor

Beliau berkata, pendekatan dakwah di jalanan turut menarik minat individu bukan Islam mengetahui lebih mendalam mengenai agama ini.

Katanya, paling manis, ketika program dakwah secara jalanan diadakan sebelum ini berjaya menarik orang bukan Islam mengucapkan kalimah Syahadah.

“Mengenai MSD yang kita adakan, respons diberikan individu yang kami dekati amat positif. Namun ada juga yang tidak mengetahui apa sebenarnya Maulidur Rasul yang disambut umat Islam.

“Walaupun masih ramai tidak faham, namun melalui perkongsian ini diharapkan dapat membina hubungan baik dengan masyarakat bukan Islam,” katanya.

Sumber: Sinar Harian