Firdaus Wong:  Belajar Perbandingan Agama Membetulkan Salah Faham

CP-FWWH

 

[Kuala Lumpur, 4 Ogos 2015] Dalam menghadapi isu perkauman dan agama yang saban hari meningkat, Multiracial Reverted Muslims (MRM) dengan aktifnya mengadakan kelas perbandingan agama secara percuma supaya orang ramai dapat belajar mempelajari dan mengkaji agama-agama dan budaya yang berlainan, selain memupuk persefahaman antara satu sama lain dalam perkara keagamaan dan budaya.

Presidennya Firdaus Wong Wai Hung juga berkata, MRM pada asalnya bermula sebagai kelab kecil di Facebook sebelum berjaya didaftarkan sebagai NGO dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan pada awal tahun 2014.

“Matlamat kami adalah untuk berkongsi dengan informasi agama Islam yang sebenar dan juga memberikan kesedaran tentang Muslim yang pelbagai kaum kepada orang ramai.”

Berkongsi dengan wartawan China Press, Firdaus berkata sejak beliau memeluk agama Islam sejak 10 tahun lalu, beliau berasa sangat kecewa dengan tahap pemahaman antara kaum di negara ini.

 

Anda Boleh Bertanya

Kata beliau lagi, “Kelas Perbandingan Agama adalah percuma dan sesiapa sahaja boleh menghadirinya. Tidak kira seorang Muslim mahupun Bukan Muslim, mereka diberi kebebasan untuk bertanya apa sahaja soalan supaya jawapan yang diperolehi boleh membantu mereka membetulkan salah faham dalam apa jua perkara.”

Tambah beliau lagi, kursus ini adalah amat penting kerana, walaupun Malaysia telah mencapai kemerdekaan lebih 50 tahun, namun masih terdapat salah faham di antara aktiviti perayaan-perayaan utama di negara ini. Misalnya, sambutan Hari Raya Aidilfitri masih dianggap oleh sesetengah masyarakat Cina sebagai ‘Tahun Baru Melayu’.

Di samping itu, beliau juga mengulas tentang rukun 5 Prinsip Moral Agama Buddha (Pancasila), sebagai contoh, mempunyai banyak persamaan dengan ajaran Islam.

“Dalam 5 Prinsip Moral Agama Buddha ini, antaranya menyatakan: dilarang membunuh, dilarang mencuri, dilarang menipu. Dalam agama Islam kita juga mempunyai ajaran sebegini. Maka, kami ingin menyampaikan kepada orang ramai bahawa kita semua mempunyai banyak persamaan daripada perbezaan. Dengan ini, semua orang perlu bekerjasama untuk memahami antara satu sama lain. Oleh yang demikian, kita perlu mengadakan lebih banyak aktiviti seperti kelas belajar memahami Quran dan kelas perbandingan agama Buddha, Taoisme, Kristianiti, dan Hindu.”

Ulas beliau lagi, dari segi aktiviti jalanan, kami kerap berkongsi maklumat mengenai agama Islam kepada orang ramai, dan ini mendorong mereka untuk bertanyakan pelbagai soalan mengenai Islam, selain kami juga turut mengedarkan terjemahan mushaf Al-Quran dalam pelbagai bahasa. Selain itu , beliau juga ada menerbitkan filem pendek dalam YouTube yang menerangkan tentang Islam dalam dialek Kantonis.

 

Muallaf Cina Tetap Berbangsa Cina

Ujar Firdaus, masih terdapat lagi stereotaip dalam kalangan masyarakat Cina bahawa orang Cina yang masuk Islam dikatakan telah ‘masuk Melayu’.

Tambahan pula, masalah yang paling rumit adalah sebagai seorang Cina Muslim, setiap kali beliau mengkritik orang Cina yang mengamalkan agama secara membuta tuli, beliau dimaki dengan alasan bahawa beliau tidak lagi berhak mengkritik orang Cina disebabkan beliau kini seorang Muslim.

“Namun begitu, setiap inci diri saya adalah seorang yang berbangsa Cina. Kenapa tidak boleh mengkritik?”

Firdaus menerangkan, apabila beliau mengulas daripada perspektif Islam, ia tidak bermakna beliau menyebelahi orang Melayu. Walaupun ada dalam kalangan orang Cina yang kerap kali berpendapat, “Hah, bukankah anda sekarang dah jadi Melayu. Sudah pasti anda menyebelahi Melayu.”

Dalam hal ini, beliau berasa perlunya penegasan: “Kenyataan sebegini adalah salah. Nama saya Wong Wai Hung, dan dalam Mykad sudah jelas tertera ‘Firdaus Wong Wai Hung’. Saya berbangsa Cina. Yang hairannya, mengapa mereka (Cina non-Muslim) ingat mereka lebih Cina daripada saya, sedangkan mereka bukannya lebih fasih berbahasa Mandarin daripada saya.”

 

‘Pertikaian Daripada Ajaran Agama’

Merujuk kepada insiden di Plaza Low Yat, Firdaus menerangkan bahawa sebagai seorang Cina Muslim, adalah tidak mudah untuk mengulas tanpa dikritik dengan komen-komen yang menyentuh agama dan kaum. Oleh sebab itu, beliau perlu melihat isu ini daripada perspektif Islam.

“Jikalau saya melihat daripada sudut kaum, sudah tentu hal ini mengundang pelbagai kritikan, terutamanya daripada orang Islam yang tidak memahami Islam, kerana mereka akan memandang sinis saya sambil mengatakan ‘saya berdarah Cina dan tidak akan melihat Melayu daripada sudut positif’. Dengan itu, apabila saya mula melihat perkara ini daripada sudut Islam, pandangan ini akan berlainan. Sama ada dilakukan oleh Muslim ataupun sebaliknya, yang salah tetap salah, yang betul tetap betul.”

Namun begitu, Firdaus menjangka bahawa sekalipun beliau komen daripada perspektif Islam, tidak dapat dinafikan masih ada segelintir lagi Muslim yang enggan menerima penerangan sebegini. Dalam isu insiden Plaza Low Yat ini, sebenarnya ia tidak lain daripada salah faham dan bukannya isu perkauman.

Apabila merujuk kepada isu Plaza Low Yat ini, “Ramai orang berprasangka dengan mengatakan ‘sudah pasti Cina tipu Melayu punya’, akan tetapi bukankah tipu menipu ini suatu jenayah universal ? Adakah semua pelanggan kat Plaza Low Yat adalah Melayu sahaja? Bagaimana pula dengan pelanggan Cina di situ? Katakanlah, seorang penjual berbangsa Cina telah menipu seseorang, adakah dia hanya tipu pelanggan Melayu saja? Sebenarnya tidak, tidak kira bangsa apa pun, dia tetap akan menipu.”

 

Pandangan Yang Terlalu Subjektif Menyebabkan Salah Faham Setiap Kaum

Firdaus berkata, pandangan sesetengah pihak yang terlalu subjektif dan tidak berasas telah menyebabkan timbulnya masalah perkauman yang mendalam.

“Sebagai contoh, daging lembu tidak boleh dimakan oleh para penganut Hindu kerana ia dipercayai sebagai dewa suci. Berdasarkan penyataan ini, adapun sesetengah pihak mengaitkan konsep ini dengan hukum memakan daging khinzir oleh Muslim.” Sudah tentu ia adalah tanggapan yang salah untuk mengatakan khinzir adalah tuhan Muslim. Jikalau fitnah ini sampai kepada umat Islam, sudah tentu mereka akan marah kerana salah tanggapan ini”

Beliau berkata, rakyat perlu tahu membezakan antara kaum dan agama, di mana agama tidak pernah menjadi sesuatu yang esklusif kepada satu bangsa sahaja, dan bangsa bukanlah sesuatu yang esklusif kepada agama.

“Ramai yang berpendapat bahawa yang beragama Islam semestinya  Melayu, dan yang beragama Buddha semestinya Cina. Selain itu, ramai juga yang tidak tahu mengapa orang Cina suka warna merah, dan sesetengahnya tidak memakan daging lembu; sebaliknya kita tahu pula mengapa orang Hindu tak makan daging lembu,”

 

Konflik – Tanggungjawab Semua Pihak

Isu perkauman adalah tanggungawab semua pihak sama ada Muslim ataupun non-Muslim.

Firdaus berkata, ramai non-Muslim mudah termakan khabar angin dan tidak menyiasat terlebih dahulu, manakala ramai Muslim tidak turun padang pula untuk menjelaskan fakta sebenar kepada non-Muslim.

“Hanya sebilangan kecil Muslim sahaja yang betul-betul berkomunikasi dengan non-Muslim, misalnya bertanyakan sama ada azan masjid mereka terlalu kuat, dan sebagainya”

Beliau berkata, perkara sebegini adalah sebahagian daripada kesilapan manusia, manakala sikap suka menyamaratakan (sweeping statement) adalah sesuatu yang sepatutnya dibenci.

“Adapun pepatah yang berbunyi ‘bukan Cina kalau tak menipu, bukan Melayu kalau tak malas, bukan India jika tak mabuk’”. Sebenarnya, masalah bukannya pada sesuatu bangsa tetapi persepsi kita sendiri terhadap seseorang, dan kita tidak boleh melabelkannya secara keseluruhan.

 

Ramai Yang Menyalahtafsirkan Quran

Terus terang Firdaus berkata, ramai yang tersilap tafsir ayat-ayat Al-Quran. Contohnya, dalam Surah Al-Mā’idah, ayat ke-51: “Janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai teman rapat”. Maka, untuk memahami ayat ini, perlulah kita tahu membezakan antara teks (literal) dan konteks.

Dalam hal ini, Firdaus menerangkan bahawa ayat ini diturunkan semasa peperangan dan bukannya dalam situasi normal. Jikalau ayat ini difahami secara literal, maka ia ditafsirkan sebagai perintah untuk menjauhi rakan-rakan Yahudi dan Kristian.

“ISIS adalah antara contoh yang mengambil ajaran Islam secara literal dan mengabaikan maksud sebenar”

Beliau juga menegaskan bahawa walau dalam peperangan sekalipun, Islam melarang berperang terhadap wanita, kanak-kanak, dan warga emas, serta melarang memusnahkan rumah ibadat agama lain. Semua ajaran ini langsung tidak dipatuhi oleh ISIS.

Beliau berkata, isu ini adalah lumrah apabila seseorang Muslim mengikuti nafsunya berbanding dengan  perintah dalam Al-Quran. Sepatutnya, akhlak hendaklah dibentuk mengikut acuan Al-Quran.

Katanya lagi, ada kalanya apabila media massa dan organisasi membuat kenyataan yang melampau, rakyat perlu selidik sebab-sebab mereka berkata demikian, termasuk mengkaji daripada sudut organisasi itu sendiri. Kemungkinan anda akan mendapati mereka berbuat demikian atas sebab-sebab tertentu untuk menarik perhatian terhadap sesuatu ketidakadilan yang mereka hadapi selama ini.

 

Jangan Disebabkan PAS, Maka Hudud ditentang

Bagi Firdaus Wong, rakyat tidak sepatutnya melihat Hudud sebagai undang-undang lapuk. Sebaliknya perlu melihat dari segi keberkesanannya dalam menjamin keselamatan negara.

“Kita perlu tepuk dada tanya diri, adakah kita menolak Hudud kerana ia adalah daripada PAS ataupun berkaitan dengan Islam?”

Di samping itu, sepanjang temu ramah ini, beliau mengingatkan bahawa beliau bukannya ustaz, malahan masih lagi dalam proses mempelajari Islam dengan lebih mendalam.

Namun demikian, beliau juga mengingatkan bahawa seseorang yang membesar dalam keluarga Muslim tidak bermakna dia akan betul-betul memahami Islam.

Sambung beliau lagi, Setiap kali MRM mengadakan aktiviti, sambutannya begitu mengalakkan. Ada juga yang terkejut apabila mendapati seorang yang dilahirkan Cina boleh membaca Quran dengan begitu baik, tetapi mereka takut bertanya kerana risau akan menyentuh isu sensitiviti agama atau ‘menghina Islam’.

“Bukannya agama yang menjadi isu sensitif, tetapi mereka tidak faham agama mereka sendiri. Apabila ditanya orang lain, mereka dengan lantas menjawab “Apasal lu mau tanya? Bukannya urusan lu pun!”. Ini jelas menunjukkan, demi menutup keaiban kejahilan mereka sendiri, mereka pendekkan jawapan dengan kekasaran ini.”

 

Dipetik & diterjemah daripada China Press
D
iterjemah oleh brother Hoong, disemak oleh sister Hajar.

Teks asal di bawah:
—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

黃偉雄:辦比較各宗教課程 梳理教義排除誤解

社會專訪 4 Aug 2015 16:56

報導:張曉真
專訪:多元種族皈依穆斯林協會主席黃偉雄

20150805mb73

黃偉雄就人民對種族和宗教的認知度,接受《中國報》專訪時侃侃而談及分享個人見解。

(吉隆坡4日訊)國內近年來頻頻發生宗教與種族衝突事件,為了加強各族對彼此文化和宗教的了解,多元種族皈依穆斯林協會(MRM)積極主辦各種活動,包括免費提供“對比各宗教信仰”課程,把數個正統宗教進行比較,為民眾分析和梳理各項教義內容。

該會主席黃偉雄指出,該會起步時,是于2010年從面子書開創MRM,並在2014年正式獲得社團註冊局批准註冊。

“我們的目標與宗旨是向外界分享何為‘真正的伊斯蘭’,成員方面是包含了各族穆斯林,如華裔和印裔等。

黃偉雄皈依伊斯蘭已有10年,他針對人民對種族和宗教的認知度,接受《中國報》專訪時侃侃而談及分享個人見解。

 

可在課堂上發問

他說,“比較各宗教信仰”是一項免費開放給所有人參與的課程,無論是否穆斯林,他們可在課堂上發問,這有助于解開民眾對各宗教的誤解。

他說,有關課程是很重要的工作項目,因為我國獨立超過50年,各民族還無法深入了解彼此的文化,最明顯的例子是,為何至今還有華人認為開齋節是馬來人在“過年”?這全因不了解所致。

他以佛法五戒律為例,指授課時會拿這五戒律與伊斯蘭教義做比較,全面分析共同點和分別。

“佛法五戒律中,即不偷、不殺和不騙,伊斯蘭教義都有教,在此,我們要告知人們,各宗教的共同點很多,差別只有一些,因此眾人應該透過共同之處去合作。”

“因此,我們會定期舉辦室內和戶外活動,包括傳承古蘭經教義、並將佛教、道教、基督教、興都教等進行比較。

“在戶外活動方面,我們會向民眾分享伊斯蘭,並為民眾解答有關伊斯蘭的疑問,也免費派發各種語文的古蘭經。”

他說,該會也有製作一套以廣東話講解伊斯蘭的短片,上載網絡分享。

 

皈依伊斯蘭仍是華人

黃偉雄說,華社的刻板印象是,任何皈依伊斯蘭的華裔,都會變成“馬來人”。

他身為華裔穆斯林,最令他困擾的問題是,每當他批評華人盲目膜拜坊間盛傳具有靈性的神明時,會反被指責:“你現在是穆斯林,不可以批評我們(華人)。”

“可是我還是華人,為何我不能批評?”

他說,當他從伊斯蘭角度發言時,不代表他幫馬來人,但常被華裔誤會:“你肯定幫馬來人,因你現當了‘馬來人’。”

對此,他無奈直言:“這說法不對,我的名字是黃偉雄,身分證註明Firdaus Wong Wai Hung,我還是華人,到底什么令到這些非穆斯林認為,他們比我還‘華人’,分分鐘,他們的華語也未必好過我。”

 

從教義出發評論糾紛

黃偉雄就劉蝶事件,指由于他是華裔穆斯林,在評論種族與宗教糾紛時,難免“兩邊不討好”,因此他會從伊斯蘭教義出發,以確保立場中立。

“若我以種族角度出發,我一定會惹來外界批評,尤其是一些不了解伊斯蘭的穆斯林,他們先會看到我是華人,而不是穆斯林,且會很武斷的說:‘我身為華裔,一定是偏袒華人及細數馬來人的不是’。

“若我從伊斯蘭角度出發則不同,不論涉案者是否穆斯林,你對就是對,錯就是錯。”

他說,當他從宗教角度評論時事課題時,難免會有一些非穆斯林無法接受。

對他而言,劉蝶事件不是種族課題,純粹誤會一場。

“人民很多偏見,例如‘華商欺騙馬來人’的說法,指在劉蝶廣場,人騙人是很普遍的情景,不過回頭想一想,難道去劉蝶廣場消費的人全是巫裔?不對,也有華人。

“若一名華商要騙人,難道只會騙馬來人嗎?其實他照樣會騙其他族群的消費者。”

 

太主觀引發各族誤會

黃偉雄說,一些人經常以主觀或武斷方式去看待事情,以致各族誤會和緊張關係升溫。

“例如印度人不吃牛肉,是因為牛被視為神明,因此相同概念會被套用在“穆斯林不能吃豬肉”的情況,並錯將豬視為穆斯林的神明。

“若這番話被穆斯林聽見了,他們會不高興,因為完全被誤解了。”

他說,人民必須懂得區分宗教和種族,兩者是截然不同的東西,換言之,宗教不是一個種族能獨占的;而一個種族未必是相關宗教的信徒。

“很多人的觀念是,穆斯林一定是馬來人,華人必定是佛教徒。

“很多人不了解種族文化,如為何華人喜歡穿紅衣、有者不吃牛肉等,我們可以理解印度人不吃牛肉的原因,但就是不解為何一些華人不吃?”

 

發生衝突雙方皆有責任

“種族與宗教之間發生衝突,追根究底,穆斯林與非穆斯林皆有責任。”

黃偉雄說,非穆斯林會輕易聽信傳言,不求證事實;多數穆斯林則不活躍于在清真寺以外的範圍,主動接觸非穆斯林,以收集后者對伊斯蘭、清真寺等方面的看法。

“只有少數會與非穆斯林交流,如清真寺的廣播音響會否太大聲等。”

他說,我國常見的現象是一個群體會因為一人的失誤,而遭到鄙視,這是典型的“一竹竿打翻一船人”。

“華人的刻板觀念,包括不好賭就不是華人、不懶就不是馬來人、不爛醉就不是印度人,其實種族本身沒問題,問題就處在個人待人處事的態度,我們不能把所有事情一概而論,反而應該針對個案看事情。”

很多人錯誤詮釋古蘭經

 

黃偉雄坦言,很多人錯誤詮釋古蘭經,例如真主確實曾說“勿與猶太人和基督教徒做好朋友”,不過,眾人必須了解字面(Text)和字義(Context)的差別。

他說,上述教誨是根據當代的戰爭情況而發表,即胥視整體環境而給予的忠告,若只是字面上詮釋,就等于永遠不能與猶太人和基督教徒做好朋友。

“伊斯蘭國的行徑則充分反映了他們只讀取伊斯蘭教義的‘字面’意思,完全忽略了‘字義’。”

他指出,真主的教誨是,“戰爭期間不能殺害婦孺、老人和破壞教堂,可是伊斯蘭國都犯規”。

他說,目前常見的問題是,穆斯林把個人慾望駕馭在古蘭經之上,而不是根據古蘭經教義調整心態。

他說,有時某些團體或組織表現極端,人民需要探討為何他們有如此表現,包括從該組織的立場出發,可能屆時會發現它們是因為長期受委屈,所以才會以極端姿態作出反擊。

 

勿因伊黨否定伊刑法

對黃偉雄而言,人們不應該糾結在伊刑法是否過時的刑罰,而是要看這種刑罰是否真的有效改善國家治安。

“我們有時需捫心自問,到底是基于什么問題而拒絕伊刑法?會否因為它是由伊黨提呈或是因為伊斯蘭關係?”

此外,他坦言,他不算精通伊斯蘭教義,目前仍在學習階段,不過,即使一個人在穆斯林家庭環境下成長,這不代表他們完全了解伊斯蘭。

他說,多元種族皈依穆斯林協會辦戶外活動時,取得良好反應,曾有華裔驚覺原來可以翻閱古蘭經,但很多人害怕“冒犯”伊斯蘭,所以才不敢多問。

“宗教不是敏感課題,有時是因為有人不了解宗教,所以往往會以‘不關你事,別問’去結束話題,顯然的,這些人是因為自己什么都不懂,嘴里才會吐出這番話來。”