A

Komunikasi Antara-Agama : Memupuk Persefahaman, Mengurangkan Konflik

 

[Ipoh, 25 Julai] Presiden Multiracial Reverted Muslims (MRM), Firdaus Wong Wai Hung menekankan bahawa, isu-isu perkauman di negara kebelakangan ini adalah perbuatan sesetengah kumpulan kecil. Sebenarnya, majoriti masyarakat Malaysia masih mencintai kedamaian dan keharmonian.

Beliau hari ini bersama-sama dengan para ahli jawatankuasa Hidayah Centre Foundation menyambut Hari Raya bersama-sama lebih 30 kanak-kanak yatim dan miskin serta warga emas di Rumah Anning Tokong Bao-En. Selain pertunjukan tarian oleh kanak-kanak situ, mereka juga berpeluang menjamu masakan Melayu.

 

A

Tambah Firdaus lagi, masalah perkauman dan konflik antara-agama kebanyakkannya berpunca daripada cara tertentu kedua-dua pihak memahami antara satu sama lain, yang mana boleh menyebabkan ketidakseimbangan pendapat. “Secara faktanya kita dapat lihat pelbagai isu perkauman dan konflik agama adalah disebabkan tindakan beberapa pihak minoriti yang tidak bertanggungjawab, malahan itu cuma pada tahap permukaan dasar sahaja. Tidak syak lagi, secara umumnya tahap keharmonian antara kaum dan agama adalah agak baik”

Menyampaikan Mesej Yang Betul

Tambahan Firdaus lagi, MRM berpusat di Kuala Lumpur dan ditubuhkan lebih setahun lalu. Antara objektif amanahnya termasuklah menggalakkan keharmonian antara-agama, menyampaikan risalah mesej Islam yang betul, meningkatkan tahap pemahaman serta kesedaran antara-kaum & agama supaya suasana mesra sejagat dapat dicapai.

Firdaus juga menerangkan, “Oleh itu, sejak penubuhannya, kita telah aktif mengadakan pelbagai aktiviti di seluruh negara. Ini termasuklah memainkan peranan dalam turun padang menyapa komuniti non-Muslim dan para NGO lain supaya komunikasi dan pertukaran info dapat dicapai”

D

Walaupun beliau mengaku bahawa masih terdapat sebilangan Cina Muslim yang memandang sinis dan menyoal tindakan acara Hari Raya ini diadakan (di rumah warga emas Buddha), namun acara ini juga merupakan suatu peluang baik dalam langkah pertama untuk menjelaskan keberkesanannya kepada mereka. “Ini disebabkan sebelum ini ia adalah suatu aktiviti yang tidak pernah dilakukan sebelum ini. Dengan itu, kami bercadang untuk memulakan proses turun padang ini bersama orang awam dan saling bertukar pendapat. Berita baiknya, hampir dalam setiap perbincangan, kami masih berhubung lagi dan responnya sangat positif.”

E

Kemudian, Master Shi Kong, pengasas Tokong Buddha Bao-En, tampil memberikan ucapan. Beliau berterima kasih kepada semua institusi yang hadir menjayakan sambutan Hari Raya bersama-sama kanak-kanak yatim dan miskin ini. Tambahan beliau lagi, memandangkan semua agama mengajar kebaikan yang sama, maka segala perselisihan perlulah diselesaikan sebaik mungkin. Tidak sepatutnya terdapat perbezaan antara kaum, agama dan pangkat; sebaliknya semua perlu bersatu dalam berkhidmat kepada komuniti dan membantu mereka yang memerlukan.

“Walaupun di sini adalah sebuah tokong Buddha, namun kita juga mempunyai ruangan untuk penganut lain, kerana institusi tokong ini juga mengambil berat orang yang berlainan kaum dan agama”. Tambahan Sifu lagi, agama adalah sangat penting untuk umat manusia. Oleh itu, semua penganut agama perlulah menyumbang kepada komuniti, supaya dengan kemampuan kita, dapatlah kita semua membantu mereka yang memerlukan.
Turut hadir dalam acara ini ialah penasihat Rumah Jagaan Anning He You-Ming.

 

Dipetik & diterjemah daripada Oriental Daily News
Teks asal di bawah.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

宗教交流化解会衝突

北马 –  2015年07月25日

(怡保25日讯)多元种族皈依穆斯林协会(Multiracial Reverted Muslims-MRM)主席黄伟雄指出,近来我国发生种族与宗教衝突事件乃是一小撮人的行径,事实上,国內大部分各族人士都嚮往和睦生活。

他今日配合穆斯林庆祝开斋佳节,偕同该会成员与怡保喜达雅基金会(Hidayah Centre Foundation)成员,在怡保报恩寺安寧之家与儿童欢庆开斋节庆祝会上,向记者这么指出。

多元种族皈依穆斯林协会与喜达雅基金会到访报恩寺,与30多名儿童共欢开斋节及互动,包括歌唱、舞蹈、激励游戏、派送青包及享用马来美食等。

黄伟雄说,种族与宗教会出现误会和衝突事件,主因是彼此互不瞭解,进而引起一些偏见。

「其实,种族和宗教所出现的误会和衝突事件,只涉及少数人,大家只看到表面。事实上,各族和宗教私下的相处,其实是非常和谐融洽。」

传达正確讯息

他表示,多元种族皈依穆斯林协会设于吉隆坡,成立经有一年半,宗旨倡导宗教的和谐,传达正確讯息,以提高人们对宗教和种族间的瞭解和认知,进而塑造民族之间的友好气氛。

黄伟雄说,有鑑于此,该会自创立以来,活跃地到全国各地推动活动,主动地去接触非穆斯林和非政府组织並展开交流。

他坦言,仍有不少人对华裔皈依穆斯林的做法產生质疑,以异样眼光看待他们,所以该会主动接触对方时,不时会被误会其出发点是在向人传教。

「这是因为大家彼此不瞭解所致,所以我们就更要主动地去接触大眾,大家多加交流。欣慰的是,我们彼此接触交流后,取得正面的迴响。」

报恩寺创办人释空禪法师致词时,感谢以上组织前来与该院儿童共欢开斋节,带欢乐给儿童。他说,世界所有宗教都是一样,不应分辨彼此的差异,包括报恩寺、安寧之家儿童院和老人院,皆没有种族、宗教和阶级之分,一律给予社会上有需要人士提供帮助。

「报恩寺虽是佛教信仰,但並不安放佛像祭拜,因寺內所照顾的人士来自不同种族和有著个別的信仰。」他说,宗教对人们非常重要,人们在信奉宗教之际也应回馈社会,有能力者应帮助有需要的人士。出席活动者尚有报恩寺安寧之家顾问何有明。