KENYATAAN MEDIA MULTIRACIAL REVERTED MUSLIMS

Assalamualaikum Waramatulahi Wabarakatuh,

Kami di Multiracial Reverted Muslims (MRM) tertarik dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh saudara Mikhael Iskandaar melalui satu rakaman di KiniTV bertajuk ‘Tiada bantuan MAIS, ada mualaf kembali ke gereja’ pada 12hb Julai 2015 dan terpanggil untuk berkongsikan pengalaman kami berurusan dengan pihak MAIS dalam mengendalikan isu muallaf.

  1. Kerjasama antara MRM dan MAIS telahpun terjalin sebelum MRM didaftarkan secara rasmi pada 5hb Februari 2014 terutamanya dalam mengendalikan muallaf di Selangor. Selain daripada dakwah kepada golongan bukan Muslim, fokus utama MRM adalah bimbingan muallaf kerana majoriti ahli MRM adalah terdiri daripada muallaf.
  1. Melalui pengalaman berurusan dengan pihak MAIS, kami di MRM percaya dan yakin bahawa pihak MAIS telah berusaha memberikan perkhidmatan yang terbaik bagi membantu serta membimbing muallaf sama ada yang berdaftar di Selangor ataupun yang bukan berdaftar di Selangor. Pada masa yang sama, tidak dinafikan masih ada ruang penambahbaikan daripada pihak MAIS bagi meningkatkan lagi kualiti perkhidmatan dan sudah tentu ianya tidak dapat dilakukan oleh kurang daripada 50 orang pegawai yang berkhidmat di daerah-daerah seluruh Selangor.
  1. Maka oleh itu, kami sebagai NGO berdaftar berusaha mendekati pihak MAIS untuk menjalin kerjasama bagi membimbing muallaf dan kami menerima respon yang cukup baik daripada pihak MAIS yang mengalu-alukan kehadiran kami.
  1. Pihak MAIS juga telah mengambil kira cadangan dari NGO-i dan mengambil beberapa langkah proaktif dalam mengendalikan muallaf seperti penubuhan skuad Muallaf Care yang bergerak di seluruh Selangor bagi menyalurkan bantuan kepada muallaf. Di samping itu, pihak MAIS melantik beberapa NGO-i seperti Hidayah Centre Foundation, MACMA, dan MRM sendiri bagi menguruskan pendaftaran memeluk Islam di luar waktu pejabat.
  1. Kami juga terlibat sebagai salah seorang pelatih bagi Kursus Intensif Muallaf dan semua peserta diberikan ruang seluas-luasnya untuk bertanyakan soalan. Namun begitu, dengan masa yang diperuntukkan sudah pasti tidak semua soalan akan dapat dijawab dan malahan adakalanya soalan yang dikemukakan oleh peserta kursus begitu bagus yang sudah pastinya memerlukan masa yang lebih panjang untuk menjawabnya. Ini termasuk juga kami sebagai pelatih akan mengambil kira tahap pemahaman majoriti yang belum tentu setara. Kebiasaannya pada penghujung ceramah, kami sebagai pelatih akan memberikan nombor telefon atau akaun Facebook untuk membolehkan para muallaf berhubung dengan kami bagi mendapatkan jawapan buat persoalan yang tidak dapat dijawab ketika kursus berlangsung.
  1. Sepanjang pengalaman kami mengendalikan muallaf, adakalanya sikap muallaf agak mengecewakan di mana mereka sering menyalahkan pihak lain tidak membantu, sedangkan kelas dan kursus diadakan secara percuma. Adakalanya bantuan telah disalurkan kepada mereka oleh MAIS ataupun NGO-i tetapi menafikan pernah mendapat bantuan daripada mana-mana pihak apabila ditanya oleh orang awam.
  1. Sebagaimana yang disebut pada awal tadi, masih terdapat ruang untuk MAIS menambahbaik tahap perkhidmatan mereka, namun pada masa yang sama mereka yang benar-benar ingin membantu muallaf perlulah juga berusaha bersungguh-sungguh dan bukannya menangguk di air yang keruh dengan melakukan tuduhan seolah-olah pihak MAIS mahupun kami sebagai NGO-i tidak melakukan kerja.
  1. Kami mencadangkan agar saudara Mikhael Iskandaar bersabar dalam mengetengahkan isu muallaf yang boleh diselesaikan dengan baik dan hikmah serta kami di MRM mengalu-alukan kehadiran saudara Mikhael untuk turut serta dalam usaha membantu dan membimbing muallaf yang ada di Selangor ini.
  1. Pihak MRM sedia ditegur untuk memperbaiki kualiti bimbingan dan perkhidmatan kami dan diharap semua pihak yang ingin membantu muallaf agar menggunakan saluran yang betul serta jalinlah kerjasama dengan pihak berwajib serta NGO-i yang berdaftar.

 

Sekian
“Empowering People, Changing Lives”
8 Syawal 1436H (24hb Julai 2015)
Firdaus Wong Wai Hung
Presiden
Kuala Lumpur And Selangor Multiracial Reverted Muslims