fwwh

SHAH ALAM – Umat Islam yang tidak mengamalkan dakwah dalam kehidupan mereka wajar mendaftar dan menghadiri kelas Fardu Ain sebagaimana golongan mualaf.
Ini kerana menurut ​Pengasas dan Presiden Multiracial Reverted Muslim (MRM), Firdaus Wong, umat yang tidak berdakwah merupakan umat Muslim yang tidak yakin dengan agama Islam itu sendiri.
“Mereka (umat Islam) yang tidak berdakwah adalah mereka yang takut dan tidak yakin dengan Islam. Mereka tidak merasa kemanisan iman dan mereka tidak merasa keindahan Islam.
“Orang takut berdakwah seolah-olah kanak-kanak yang pertama kali melihat bayangnya sendiri. Mereka ini terlalu takut dan mereka juga masih berada di bawah zon selesa,” katanya dalam siri ‘Wacana Cabaran dakwah di Malaysia’ di Auditorium Kumpulan Media Karangkraf, semalam.
Mengulas mengenai kewujudan pusat latihan dakwah yang dipersoal, beliau menjelaskan, pusat latihan dakwah seperti yang didakwa sudah lama diwujudkan untuk memberi khidmat kepada para pendakwah.
“Latihan dakwah itu ada. NGO Hidayah Centre ada buat (latihan dakwah), Majlis Agama Islam Selangor ada buat, pihak kami ada buat, tapi mereka (para pendakwah) pergi atau tidak pergi?
“Para pendakwah sebenarnya tidak sedar wujud pusat-pusat latihan seperti ini untuk membantu mereka bagi menghadapi masyarakat,” katanya lagi.

Sumber asal : Sinar Harian